Archive for the ‘Natuur’ Category

Vlinders en bomen

Thursday, June 8th, 2006

Zaterdag was de uitgestelde excursie van de vlindercursus waar Annemiek en ik aan deelnemen. Annemiek kon niet mee, ik moest in mijn eentje de honneurs waarnemen. We waren met 5 cursisten en de excursieleider. De koude periode was maar net voorbij, en de zon liet zich ook niet echt zien; er waren slechts weinig vlinders te bewonderen. Eerst zijn we in Park Bloeyendael geweest, mooi park met bijzondere begroeiing. Er is bijvoorbeeld een veld dat nog vol staat met graan, met daartussen het mooie (en blijkbaar tegenwoordig zeldzame) Bolderik en andere veldbloemen. Het enige dat we daar zagen waren juffers (meest Variabele Waterjuffer), en een echte libel die ik niet thuis kon brengen, maar later heb kunnen determineren als Bruine Korenbout.

Het tweede gebiedje dat we bezochten was de voormalige botanische tuin van de Utrechtse Universiteit, tegenwoordig Park Sandwijck. Weer geen vlinders, wel een mooie wandeling door een mooi park. We zijn daarna ook nog even in de Bilt geweest, bij de Hoogekampse plas, en in de Voorveldse Polder. Later hebben we nog een paar vlnders gezien, toen de zon enigzins begon te schijnen (Klein Geaderd Witje, Klein Koolwitje, Groot Koolwitje, Boomblauwtje en 2 ruziende Bonte Zandoogjes).

Maandag hebben Annemiek en ik de eerste 2 terreintjes opnieuw bezocht, het was nog iets frisser dan zaterdag, dus er waren nog minder vlinders; wel weer de verschillende libellen gezien. Toen we door Park Sandwijck liepen zagen we daar veel verschillende bomen; het was tenslotte een voormalige botanische tuin. Toen bedachten we dat we eigenlijk toch iets meer van bomen zouden moeten weten, om er in ieder geval een aantal te kunnen benoemen.

Vandaag hebben we een beginnetje gemaakt, hier in de straat en in het Beatrixpark. Voor mijn deur staat een Gewone Esdoorn, aan de overkant van de weg een Gewone Es, en om de hoek een Ruwe Berk en een Zwarte Els. Zwarte elzen zijn er trouwens behoorlijk veel, die kwamen we in het park steeds weer tegen. Verder nog gezien de Zomereik, maar daarna liepen we al snel vast. We hadden allebei een gids met bomen, maar daarmee was het niet altijd eenvoudig om de juiste determinatie te doen. We willen ons nog beter voorbereiden, en dan eens met een kenner op pad gaan, daar leer je zoveel meer van dan eindeloos bladeren in boekjes… Jammer is wel dat we op internet nog niet echt een goede bomensite hebben gevonden, maar we blijven zoeken. Anders moeten we zelf maar wat opzetten.

Toch, volgens mij is het aantal bomen redelijk overzichtelijk, en moet het mogelijk zijn de meest voorkomende soorten in onze oude koppen te stampen. Het is toch wel leuk om van alles in de natuur althans iets te weten…

Sijsjes en Barmsijsjes…

Wednesday, February 15th, 2006

Op 14 februari maakten we een klein wandelingetje in het Beatrixpark, toen we ineens werden verrast door een grote zwerm kleine vogeltjes. Bij nadere beschouwing bleken het grote barmsijsjes te zijn, zeker een stuk of 50. Ze waren niet erg schuw, we konden ze vrij dichtbij benaderen, en bestuderen door onze kijkers. Heel duidelijk te zien waren de rode petjes, en het roze op de borst. Verder gezien veel sijsjes, en staartmezen (naast natuurlijk de kool- en pimpelmezen).

Ik heb pinda’s hangen op mijn balkon, en die worden regelmatig bezocht door kool- en pimpelmezen. De laatste weken zijn er ook regelmatig sijsjes. Onlangs heb ik vetbollen opgehangen, en dat bleek een goede zet, want die vetbollen trekken staartmezen aan; ze hebben geen belangstelling voor de pinda’s. Ook is er een enkele spreeuw, die met enige moeite, maar toch redelijk behendig met zijn vervaarlijke snavel de vetbollen plundert. Dat gaat gepaard met veel geknoei, en daar profiteren de merels dan weer van die de gevallen kruimels van de balkonleuning pikken.

Een van de staartmezen is zijn staart kwijt, gepakt door een roofdier of tussen de deur gekomen. Hij ziet er verder gezond uit, en zal wel overleven, maar of hij nog een partner vindt? Misschien groeit de staart weer aan, en kan hij in het voorjaar toch nog succes hebben bij het andere geslacht. Toevallig zagen we deze staartmees ook in het Beatrixpark; valt wel op: balletje met staart zonder staart!