Archive for February, 2010

En toen won Sven Kramer de 10 km niet…

Wednesday, February 24th, 2010

Ik ben nog van de generatie die de verkeerde wissel van Jan Bols bewust heeft meegemaakt. Blijkbaar was dat in 1971 (zo handig, die Wikipedia), en toendertijd nog onbegrijpelijker omdat er nota bene een mannetje op het ijs stond om je de juiste baan te wijzen! De foute wissel van Rintje Ritsma kan ik me overigens niet herinneren.

Gisteravond gebeurde het weer, omdat Gerard Kemkers niet voldoende geconcentreerd was en Sven de verkeerde baan in stuurde. Ik ben het met Bart Veldkamp eens, Kemkers had nooit mogen ingrijpen, Sven is nog nooit verkeerd gewisseld en rijdt gewoon natuurlijk de juiste route. Overigens wel goed dat Kemkers Sven heeft laten doorrijden, zo heeft Sven in ieder geval heeft kunnen laten zien dat hij de beste is. Hij heeft weliswaar 2 binnenbochten gereden. maar dat voordeel is slechts ongeveer 1 seconde.

Er is echter één partij in Nederland die niet zo ontevreden zal zijn met deze fout, namelijk Essent. Dit energiebedrijf heeft een actie waarbij nieuwe klanten een korting krijgen van 50 euro voor elke gouden medaille die Sven Kramer wint:

Svenergy actie Essent

Tijdens alle schaatswedstrijden van dit seizoen stonden er reclameborden langs de baan met de tekst ‘svenergy.nl‘; ik heb een keer gekeken op die website, en zag daar deze actie aangekondigd. Ik vond het toen al een perverse actie, je kunt niet verantwoordelijkheid voor de korting van vele duizenden mensen op de schouders van deze ene persoon leggen, plus het merkwaardige feit dat Essent er voordeel bij heeft als Sven faalt. En dat voordeel kan aardig oplopen, Essent zal natuurlijk niet zeggen hoeveel nieuwe klanten het bedrijf heeft gekregen door deze actie, maar stel dat het er 100.000 zijn, dan scheelt dat 5 miljoen euro per gouden medaille! Nu kan het geruchtencircuit dus op gang komen, hoeveel heeft Kemkers van Essent gekregen voor deze foute aanwijzing…?

Een absurde en volledig foute actie van Essent.

Het ging niet meer, tussen Balkenende en Bos.

Sunday, February 21st, 2010

Het kabinet Balkenende IV (of ‘if’, zoals ik het ken, zie beneden) is gevallen, toch wel volgens de verwachtingen. Beide partijen hadden zichzelf in de hoek geschilderd zoals de engelsen dat uitdrukken, en de val was eigenlijk nog de enige uitkomst die mogelijk was zonder gezichtsverlies aan beide kanten. Maar, is dat wel zo gunstig voor ons, die een ‘groene’ politiek voor staan? We zijn in ieder geval af van Camiel ‘hoe meer asfalt, hoe beter’ Eurlings, maar wat krijgen we er voor terug?

Laten we eens kijken naar de laatste peiling van Maurice de Hond (bron: www.peil.nl, peiling van voor de val van het kabinet):

Peiling Maurice de Hond 14-2-2010

Een zeer opvallende prognose. Ik heb al lange tijd niet meer gelet op de tussentijdse peilingen, dus ik ben wel wat verbaasd. D66 20 zetels? Dat lijkt me niet waarschijnlijk, maar ja, de SP 25 zetels was voor mij ook een zeer uitzonderlijke uitslag. De SP heeft er alleen niet veel mee kunnen doen, weggegooide overmacht. PVV 25, dat zou wel eens kunnen; Groen Links zal uiteindelijk wel weer lager uitkomen, ze krijgen meer steun in de peilingen dan in het stemhokje.

Maar goed, uitgaande van deze peiling, wat is er mogelijk? De linkse meerderheid is er nooit geweest, en ook nu niet aanwezig; bovendien, de SP blijft een vreemd buitenbeentje waarmee het lastig regeren zal zijn. Soms steken bij hen de communistische roots de kop op. Ze zijn bijvoorbeeld tegen de spitsheffing, want dan kan de eenvoudige arbeider niet meer in de spits rijden, alleen nog de fabrieksdirecteuren in hun gouden sleeën. Het alternatief van de SP: gezellig met z’n allen weer in de file staan, gelijkheid voor iedereen. Ze willen eigenlijk terug naar de glorieuze tijden van de communistische heilstaat waarbij je altijd met een tasje naar buiten ging omdat er ergens een rij voor een winkel zou kunnen staan waar je misschien wel een banaan zou kunnen bemachtigen… Ik kan me nog een verkiezingsspot van hen herinneren waarbij grote bedrijven werden gefilmd en dan werd er met ernstige stem verkondigd dat de regering daar in de directie moest gaan zitten, het beleid van het bedrijf was te belangrijk om aan directeuren over te laten. Nou, we hebben gezien waar dat toe kan leiden…

Maar ik dwaal af. Wat voor coalities zijn er mogelijk? Bv.:

- CDA, VVD, PVV: 74
Net te weinig, maar dat komt wel goed, het CDA gaat beslist beter scoren dan uit deze peiling blijkt. Het CDA wil de PVV voor de verkiezingen niet uitsluiten, maar of deze combinatie een kans van slagen heeft? De PVV zal mogelijk beter georganiseerd zijn dan de LPF in 2002 (Wilders heeft wat meer tijd gehad dan Fortuyn indertijd), en de denkbeelden zijn extremer geworden. De PVV zal eisen dat er voor hen herkenbaar beleid komt, en of dat voor het CDA te pruimen valt?

- CDA, PvdA, D66, Groen Links: 76
Tja, een onbestaanbare combinatie, zeker in de huidige verhoudingen.

- CDA, VVD, D66: 69
Niet genoeg volgens deze peiling, misschien toch mogelijk na de verkiezingen. Dit avontuur hebben we gezien in Balkenende II, dat was geen groot succes. D66 zou volledig gezichtsverlies lijden, en bij de volgende verkiezingen weer worden gedecimeerd. Overigens wel een reden om zeker niet op D66 te stemmen.

Conclusie? Nederland wordt volkomen onregeerbaar na de volgende verkiezingen, geen enkele combinatie lijkt haalbar… Het kan zijn dat het CDA en de VVD redeneren: We laten de PVV gezellig meeregeren, hopelijk maken ze er net zo’n puinhoop van als de LPF, en dan kunnen we na de verkiezingen daarop gewoon gezellig samen verder, maar of dat een haalbaar scenario is?

Ik zie de nabije toekomst somber in. Wat ook een heel slechte zaak is dat Balkenende en Bos allebei weer lijsttrekker zijn. Balkenende heeft wel voldoende zijn onvermogen getoond in 4 mislukte kabinetten, en Bos is in dit televisie-tijdperk niet de juiste persoon; als hij ernstig kijkt wordt zijn blik afwezig, alsof hij er met zijn gedachten niet helmaal meer bij is, en zo komt hij arrogant en onverschillig over. Het doet een beetje denken aan 1981; van Agt moest regeren met den Uyl, ook al wilden ze dat allebei niet. Het kabinet viel binnen een jaar, en van Agt keerde niet terug, Lubbers werd lijsttrekker. Doodzonde dat hij dat niet een verkiezing eerder had gedaan, ik denk dat een kabinet Lubbers/den Uyl best kans van slagen had gehad, die 2 lagen elkaar een stuk beter. Zo ook nu, het lijkt echt onmogelijk dat Bos en Balkenende opnieuw in een kabinet zullen gaan zitten, terwijl dat voor hun opvolgers mogelijk veel minder geldt.

Eén ding lijkt voor mij onvermijdelijk, er komt een kabinet Balkenende V. Wilders kan zich net als Fortuyn rijk rekenen, ik denk toch echt niet dat de PVV groter zal worden dan het CDA, en een kabinet zonder het CDA lijkt me echt niet mogelijk.

Ik moest de laatste tijd wel steeds denken aan het zeer amusante filmpje dat Buro Renkema had gemaakt bij het aantreden van het kabinet Balkenende IV, en dat je hieronder kunt bekijken. Er valt dáár tenminste nog om te lachen…