De Parelvissers

Vanavond de opera ‘De Parelvissers’ (Les Pêcheurs de Perles) van Georges Bizet gezien in de Stadsschouwburg van Utrecht. Een korte, toch wel interessante opera, al was het alleen maar om de context te bekijken van het overbekende duet. Er komt trouwens nog een (erg mooie) aria in voor die ook wel redelijk bekend is. Niet de kwaliteit van Carmen overigens, maar je kan niet alles hebben…

De opera werd uitgevoerd door Opera Zuid, met het Brabants orkest. En, zeer aangename verrassing, mijn altijd stralende nichtje Cilia speelde mee bij de eerste violen! Ik heb haar wel horen spelen in het verleden (solo en in het Hobbema kwartet), maar ik had haar nog nooit in een orkest gezien. Muzikaal was er weinig aan te merken op de uitvoering, er werd goed gezongen door de 3 solisten en het koor, en het orkest speelde naar behoren. In het begin van de opera viel er een geluidsscherm om in de orkestbak (met een behoorlijke klap), maar gelukkig kon het orkest vrolijk doorspelen alsof er niets was gebeurd.

De enscenering was een heel ander verhaal. Er was gekozen voor een heel moderne aanpak, niks parelvissers met romantische pakkies aan, en een kustlijn met vissersboten. Hoewel, er was een projectiescherm achter het toneel, en daar waren wel beelden van de zee met af en toe een bootje te zien. Het toneel was verder leeg, zelfs de coulissen waren verwijderd zodat je de zijkanten van het toneel kon zien tot aan de muur. Het koor was bijna voortdurend op het toneel, in grijze overalls of in grijs ondergoed (type Calvin Klein). Ze waren meestal druk in de weer met kartonnen dozen en ander verpakkingsmateriaal, of met pom-poms (bos sliertjes in elke hand, waarmee cheerleaders in de VS het publiek opwarmen tijdens sportwedstrijden). Verder werd er veel gebruik gemaakt van paaltjes waarmee tijdelijke versperringen kunnen worden gemaakt (bv. om bij een lange rij voor een kassa het publiek in bepaalde banen te dwingen). Helaas was dat gedoe op de achtergrond nogal eens hinderlijk als de muziek eigenlijk de hoofdrol hoorde te spelen. Bij de overbekende aria bijvoorbeeld was er erg veel gesleep met de dozen aan de gang, wat lawaai maakte en de aandacht afleidde; daardoor was het lastiger om zorgeloos van de muziek te genieten. Het gedoe met de pom-poms was hilarisch stompzinnig, het publiek werd er wat onrustig van; maar goed, het zal allemaal wel een heel diepe betekenis hebben. Met parelvissers had het echter geheel niets te maken!

De 2 mannen die de beroemde aria zongen, en de vrouw waarover zij zongen kwamen redelijk uit de verf, af en toe een beetje zacht misschien. De sopraan die de vrouwenrol voor haar rekening nam moest zo’n beetje de hele opera in haar ondergoed rondlopen. Gelukkig is het tegenwoordig niet meer zo dat de diva’s allemaal het formaat ’slagschip’ hebben, deze dame (Sophie Graf) was in ondergoed zeer wel het bekijken waard, en nog jong en knap ook! Dat zie je wel eens anders bij de opera, waar het selectiecriterium meer de stem dan het uiterlijk is. Ik zelf vind de stem veel belangrijker dan het uiterlijk (ik heb liever een lelijke diva met een mooie stem dan andersom), maar Sophie zong mooi, èn zag er goed uit! Ik zie nu in het programmaboekje dat de mannelijke bijrol werd gezongen door Marco Bakker, ik had hem niet herkend. Ik heb hem wel eens op TV gezien terwijl hij de beroemde parelvissers-aria zong, maar hier mocht hij dat niet.

Een jaar of wat geleden heb ik deze opera ook al eens gezien in Utrecht, maar dan in een meer klassieke enscenering, waarschijnlijk een Oost-Europees gezelschap. Dit was heel anders; meestal kan de enscenering me niet zoveel schelen, ik kom vooral voor de muziek; maar in dit geval verpestte het gedoe van het koor in de achtergrond een deel van de muziek, en dat vind ik niet zoals het hoort. Het koor deed wel uitermate zijn best om zo weinig mogelijk gerucht te maken, maar dat lukte niet altijd.

Al met al toch wel een welbestede avond, maar regisseurs: denk eraan dat de muziek het belangrijkste is, en zorg dat er geen onnodig geluid wordt gemaakt tijdens de aria’s!

Leave a Reply