Vlinders en bomen

Zaterdag was de uitgestelde excursie van de vlindercursus waar Annemiek en ik aan deelnemen. Annemiek kon niet mee, ik moest in mijn eentje de honneurs waarnemen. We waren met 5 cursisten en de excursieleider. De koude periode was maar net voorbij, en de zon liet zich ook niet echt zien; er waren slechts weinig vlinders te bewonderen. Eerst zijn we in Park Bloeyendael geweest, mooi park met bijzondere begroeiing. Er is bijvoorbeeld een veld dat nog vol staat met graan, met daartussen het mooie (en blijkbaar tegenwoordig zeldzame) Bolderik en andere veldbloemen. Het enige dat we daar zagen waren juffers (meest Variabele Waterjuffer), en een echte libel die ik niet thuis kon brengen, maar later heb kunnen determineren als Bruine Korenbout.

Het tweede gebiedje dat we bezochten was de voormalige botanische tuin van de Utrechtse Universiteit, tegenwoordig Park Sandwijck. Weer geen vlinders, wel een mooie wandeling door een mooi park. We zijn daarna ook nog even in de Bilt geweest, bij de Hoogekampse plas, en in de Voorveldse Polder. Later hebben we nog een paar vlnders gezien, toen de zon enigzins begon te schijnen (Klein Geaderd Witje, Klein Koolwitje, Groot Koolwitje, Boomblauwtje en 2 ruziende Bonte Zandoogjes).

Maandag hebben Annemiek en ik de eerste 2 terreintjes opnieuw bezocht, het was nog iets frisser dan zaterdag, dus er waren nog minder vlinders; wel weer de verschillende libellen gezien. Toen we door Park Sandwijck liepen zagen we daar veel verschillende bomen; het was tenslotte een voormalige botanische tuin. Toen bedachten we dat we eigenlijk toch iets meer van bomen zouden moeten weten, om er in ieder geval een aantal te kunnen benoemen.

Vandaag hebben we een beginnetje gemaakt, hier in de straat en in het Beatrixpark. Voor mijn deur staat een Gewone Esdoorn, aan de overkant van de weg een Gewone Es, en om de hoek een Ruwe Berk en een Zwarte Els. Zwarte elzen zijn er trouwens behoorlijk veel, die kwamen we in het park steeds weer tegen. Verder nog gezien de Zomereik, maar daarna liepen we al snel vast. We hadden allebei een gids met bomen, maar daarmee was het niet altijd eenvoudig om de juiste determinatie te doen. We willen ons nog beter voorbereiden, en dan eens met een kenner op pad gaan, daar leer je zoveel meer van dan eindeloos bladeren in boekjes… Jammer is wel dat we op internet nog niet echt een goede bomensite hebben gevonden, maar we blijven zoeken. Anders moeten we zelf maar wat opzetten.

Toch, volgens mij is het aantal bomen redelijk overzichtelijk, en moet het mogelijk zijn de meest voorkomende soorten in onze oude koppen te stampen. Het is toch wel leuk om van alles in de natuur althans iets te weten…

Leave a Reply