Manon

Gezien in de Stadsschouwburg: De opera Manon van Jules Massenet. Dit is een opera met een uitgebreid verhaal. De hoofdpersoon Manon, 15 jaar jong, wordt geschaakt op weg naar het klooster, en gaat in zonde leven in Parijs. Haar minnaar Des Grieux wordt door zijn vader tot de orde geroepen, Manon kiest een ander, en brengt haar leven feestend door. Op een van de feesten hoort ze dat Des Grieux priester is geworden, en zoekt hem op in zijn parochie, en weet hem weer voor zich te winnen. Om haar extravagante levensstijl te kunnen bekostigen gaat Des Grieux gokken, en als hij wint worden hij en Manon beschuldigd van valsspelen. Des Grieux wordt door zijn vader vrijgekocht, maar Manon wordt op transport gesteld naar de koloniën. Onderweg weet Des Grieux haar nog te vinden, maar ze is inmiddels verzwakt en sterft in zijn armen.

Een lang verhaal voor een opera, en het is dan ook een vrij lange opera. De muziek viel tegen helaas, pas na de pauze, toen de actie dramatischer werd werd de muziek beter. De aankleding was modern, met als enig opvallend punt de stof die gebruikt was om de jurken (van de vrouwen van het koor) en de lange jassen (van de mannen van het koor) te maken: Deze stof was bedrukt met een gestileerd bos met een oranje bodem, zwarte bomen en een witte hemel; erg mooi. Er werd redelijk gezongen, het orkest speelde naar behoren, maar echt meeslepend was het niet, hoewel Massenet zelf erg enthousiast was over deze opera.

Leave a Reply