Yrrah

Mijn moeder had een abonnement op Vrij Nederland, dus in mijn jeugd zag ik iedere week een nieuwe prent van Yrrah (pseudoniem van Harry Lammertink). Ik kon zijn zwarte humor wel waarderen, en zocht zijn cartoon altijd als eerste op (net als de strip van Jaap Vegter op de achterpagina, maar dat is een ander verhaal). Onlangs heb ik een boek met cartoons van hem uit de bibliotheek geleend, ‘Zwart Bloed’, met ‘de beste tekeningen uit zijn 40-jarige carriere’; nou ja, de beste volgens deze samensteller dan. Ik zou liever een boek hebben met al zijn tekeningen zodat ik zelf kan bepalen welke de beste zijn, maar ja… De mooiste cartoon wil ik jullie niet onthouden (hij had iets met religie), en een cartoon met padvinders (waar hij ook dol op was).

Religieuze cartoon van Yrrah

Yrrah cartoon met padvinders

One Response to “Yrrah”

  1. Harry says:

    Jarenlang heb ik de Yrrah-cartoon wekelijks uitgeknipt uit Vrij Nederland, deels ingeplakt en deels als losse cartoons bewaard. Ik bezit er honderden.
    Ik vond Yrrah´s humor vaak schitterend en als je mijn verzameling zou bekijken dan zie je alras dat hij een aantal basis-ideeen had en daarop is gaan varieren, zoals ook Peter van Straaten nog steeds doet.

    Als je interesse hebt in mijn verzameling laat het me weten en ik geef je meer details over aantal.

Leave a Reply