Sijsjes en Barmsijsjes…

Op 14 februari maakten we een klein wandelingetje in het Beatrixpark, toen we ineens werden verrast door een grote zwerm kleine vogeltjes. Bij nadere beschouwing bleken het grote barmsijsjes te zijn, zeker een stuk of 50. Ze waren niet erg schuw, we konden ze vrij dichtbij benaderen, en bestuderen door onze kijkers. Heel duidelijk te zien waren de rode petjes, en het roze op de borst. Verder gezien veel sijsjes, en staartmezen (naast natuurlijk de kool- en pimpelmezen).

Ik heb pinda’s hangen op mijn balkon, en die worden regelmatig bezocht door kool- en pimpelmezen. De laatste weken zijn er ook regelmatig sijsjes. Onlangs heb ik vetbollen opgehangen, en dat bleek een goede zet, want die vetbollen trekken staartmezen aan; ze hebben geen belangstelling voor de pinda’s. Ook is er een enkele spreeuw, die met enige moeite, maar toch redelijk behendig met zijn vervaarlijke snavel de vetbollen plundert. Dat gaat gepaard met veel geknoei, en daar profiteren de merels dan weer van die de gevallen kruimels van de balkonleuning pikken.

Een van de staartmezen is zijn staart kwijt, gepakt door een roofdier of tussen de deur gekomen. Hij ziet er verder gezond uit, en zal wel overleven, maar of hij nog een partner vindt? Misschien groeit de staart weer aan, en kan hij in het voorjaar toch nog succes hebben bij het andere geslacht. Toevallig zagen we deze staartmees ook in het Beatrixpark; valt wel op: balletje met staart zonder staart!

Leave a Reply